10 Şubat 2016

SEVGİLİLER GÜNÜNE ÖZEL: ÇİKOLATA KAPLI, PORTAKAL AROMALI KURABİYE



Sevgililer Günü’ne özel olarak vanilya ve portakal kokularıyla harmanlanmış, lezzeti bitter çikolatayla artırılmış, içine de bolca aşk katılmış, harika bir tarif hazırladım. Kurabiye damgalarıyla dilediğiniz gibi süsleyebileceğiniz bu lezzetli kurabiyeler, “aşkın yolu mideden geçer” sözünü bir kez daha doğrulayacak.

Her sene, Şubat ayının 14’ünde birçok ülkede kutlanan Sevgililer Günü’nün başlangıç tarihi, eski Roma İmparatorluğu'na kadar uzanmaktadır. 15 Şubat günü, Antik Roma’da Lupercalia Bayramı olarak kutlanmaktaydı. Bereket tanrısı Lupercus’un onuruna düzenlenen bu bayram, sosyal yaşantıları kısıtlanmış genç kadın ve erkekler için özel bir gün olarak görülürdü. Bu süreçte birliktelik yaşayacak çiftler, Lupercalia Bayramı’nın arife günü, yani 14 Şubat’ta gerçekleşen kura ile belirlenirdi. Çoğunlukla bu birliktelikler evlilikle sonuçlanıyordu. Fakat genç yaşlarda aile kuran erkeklerin orduda savaşmak istememesi sebebiyle, İmparator II. Claudius’un emriyle bu gelenek son bulmuştu. Claudius’un yasağına rağmen, çiftleri gizlice evlendirmeye devam eden Aziz Valentine, İmparator’un bu durumu öğrenmesi sonucu tutuklandı ve öldürüldü. Aziz Valentine’nin 14 Şubat’ta öldürülmesi sonucu, bazı toplumlarda “Aziz Valentine Günü” (St. Valentine’s Day) olarak bilinen bu gün, günümüzde Sevgililer Günü olarak kutlanmaktadır.




14 Şubat’a özgü olan, sevgiliye güzel sözler yazan notlar verme geleneğinin 14. yüzyılda da olduğu düşünülmektedir. Ancak, Sevgililer Günü’nün toplumsal olarak kabul edilmesini sağlayan olayın, 1800 yıllarında Esther Howland’ın ilk Sevgililer Günü kartını yollaması sonucu olduğu bilinmektedir ve bu durum gelenek haline gelerek günümüzde de hala devam etmektedir.

Sevginin, tek bir güne sığdırılmaya çalışılıp, pahalı hediyelerle, altı doldurulamayan, içi boş, süslü sözlerle gösterilmeye çalışılmasını anlamsız bulan insanlardan biri olarak, sevdiğimiz kişinin hayatımızda olmasının en güzel hediye olduğuna inanıyorum. Sevgililer gününe özel olarak, illa ki bir şeyler yapmayı planlıyorsanız; el emeği göz nuru kurabiyelerden yapıp, sevdiceğinizi mutlu edebilirsiniz.



15-20 adet için...

Malzemeler

2 su bardağı un
175 gram margarin
½ su bardağı pudra şekeri
½ tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya (5 gram)
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
2 paket bitter çikolata (90 gram)

Tarif

1. Margarini ve pudra şekerini derin bir kaba aldıktan sonra elektrikli mikser yardımıyla iyice çırpın.
2. Daha sonra, unu, kabartma tozunu, vanilyayı ve portakal kabuğu rendesini çırptığınız malzemenin içine ilave edin ve önce düşük, sonra yüksek devirde karıştırın. 
3. Kurabiye hamurunuz ufalanmış şekilde, küçük parçalara ayrılmış kıvama geldiğinde, hamuru elinizle yoğurmaya devam edin.
4. Hamuru rahat bir şekilde açmak için, hamuru açacağınız zemini ve merdaneyi unlayın.
5. 1 cm kalınlığında açtığınız hamuru yuvarlak parçalara ayırmak için, daire şekilli hamur kesici ya da bardak yardımıyla, hamurun şeklini bozmayacak şekilde kesin.
6. Kestiğiniz parçaları, yağlı kağıt serilmiş tepsinin üzerine, birbirine çok yakın olmayacak şekilde dizin. 



7. Kurabiye damganızla, bütün kurabiyelere dilediğiniz gibi şekil verdikten sonra hamurun damga dışında kalan artan kısımlarını bir bıçak yardımıyla kesebilirsiniz. 
8. Artan hamur parçalarını tekrar açtıktan sonra, aynı işlemleri hamurunuz bitene kadar tekrarlayın.
9. Tepsiyi önceden ısıtılmış fırına yerleştirin ve 180°C'de 10 dakika pişirin. 
10. Piştikten sonra kurabiyeleri fırından çıkartın ve 10-15 dakika kadar soğumaya bırakın. Bu süreçte, kurabiyelerinizin arkasına süreceğiniz çikolata sosunu hazırlayabilirsiniz.
11. Orta derinlikte bir tavada su kaynatın ve tavanın içine çikolataları eriteceğiniz bir başka kap koyun. 

İPUCU: Bu işlem, çikolataların ateşle direk olarak temas etmesini engelleyecek ve çikolataların yanmamasını sağlayacaktır.

12. Suyun üstüne yerleştirdiğiniz kaba, çikolata parçalarını koyun ve çikolatalar iyice eriyene kadar karıştırın.
13. Kurabiyelerinizin soğuduğuna emin olduktan sonra, bir kaşık ya da spatula yardımıyla kurabiyelerin arkasına çikolata sosunu sürün ve kuruması için çikolata sosu yukarda kalacak şekilde tepsiye yerleştirin.
14. Bütün kurabiyelerin arkasına çikolata sosu sürüp, tepsiye yerleştirdikten sonra iyice kurumaları için 2-3 saat bekleyin.
15. Kurabiyelerinizin arkasındaki çikolata sosu kuruduktan sonra, dilerseniz güzel bir kutu hazırlayıp bütün kurabiyeleri içine yerleştirdikten sonra sevdiğinize hediye edebilirsiniz.


Afiyet olsun...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder