28 Şubat 2016

LİMON PARÇACIKLI, TARÇINLI VE ZENCEFİLLİ KIŞ KEKİ



Mart ayına girmeye günler kalmışken ve kış mevsiminin son demlerini yaşarken, bu mevsime zencefil, tarçın ve karanfil kokulu kış kekiyle veda etmek istedim. Limon parçacıklarının ayrı bir lezzet kattığı bu kekte; bütün malzemelerin birbiriyle olan uyumuna hayran kalacaksınız.

Bu tarif, uzun zamandır aklımda olan ama yapmaya anca fırsat bulabildiğim bir tarifti. Annemin birkaç ay önce yaptığı, herkesin de bayıla bayıla yediği bu kek, içeriğinde yaptığım küçük değişikliklerle daha da muhteşem hale geldi. Tarife sonradan eklediğim; sütün içerisinde bekletilen karanfiller sayesinde, karanfilin keke ve kurabiyeye ne kadar yakıştığını bir kez daha anlamış oldum. Karanfil kokusu, kek piştikten sonra kekin üzerine dökülen süt sayesinde, kekle bütünleştiği için keke güzel bir aroma kattı. Bunun yanı sıra, annemin tarifte kullandığı dondurulmuş limon kabuğu rendesi yerine eklediğim, dondurulmuş bir dilim limonun küçük parçalara dilimlenmiş hali, harika bir lezzet yarattı diyebilirim. Tarifte, toz zencefil yerine kök zencefil rendesi kullanırsanız, keki yediğiniz zaman limon ve zencefil parçacıklarının eşsiz uyumuna şahit olacaksınız. 

Birkaç gün sonra bile aynı tazeliğini koruyan bu kek, içinde süt olduğu için durdukça daha da güzelleşiyor. Her ne kadar, bahara adım atıyor olsak da kış keki deyip geçmeyin, her mevsim yapın, her mevsim yiyin.




5-6 kişi için...

Malzemeler

2 çay bardağı un
2 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
1 çay bardağı soda
1 paket kabartma tozu (10 gram)
1 paket vanilya (5 gram)
2 yemek kaşığı kakao (dolu dolu)
1 dilim dondurulmuş limon
1 çay kaşığı kök zencefil rendesi
1 çay kaşığı tarçın
3 adet karanfil
1 su bardağı soğuk süt

İPUCU: Kullanacağınız limon dilimini dondurmanız, limonu küçük parçalara ayırırken sulanmamasını, bu sayede de keke daha fazla lezzet vermesini sağlayacaktır.



Tarif

1. Kokusunun ve tadının çıkması için soğuk sütün içine karanfilleri atın ve keki hazırladığınız süre boyunca sütün içerisinde bekletin.
2. Yumurtaları ve şekeri elektrikli mikser yardımıyla köpük köpük olana kadar çırpın.
3. Çırpma işlemini bitirdikten sonra yumurta ve şeker karışımının içine sodayı ve zeytinyağını ilave ettikten sonra iyice karıştırın.
4. Kök zencefilin kabuğunu soyun ve bir çay kaşığı kadar rendeleyin. Donması için buzlukta beklettiğiniz limon dilimini buzluktan alın ve parçaları çok küçük hale gelene kadar ince ince dilimleyin.
5. Unu, kakaoyu, kabartma tozunu ve vanilyayı elekten geçirdikten sonra derin bir kasenin içine koyun. Malzemeleri elekten geçirmek, kek harcında tortu oluşmamasını sağlayacaktır.
6. Kasenin içine koyduğunuz malzemelerin üzerine; hazırladığınız yumurta şeker karışımını, zencefil rendesini, tarçını ve limon parçacıklarını ilave edin ve karıştırın. 
7. Hamur harcını iyice karıştırdıktan sonra yağlayıp unladığınız kek kalıbına karışımı dökün.
8. Fırını ısıtmadan kek kalıbınızı yerleştirin ve 175°C’de 40 dakika pişirin.
9. Karanfilleri soğuk sütün içinden çıkardıktan sonra, pişen kekin üzerine sütü dökün. Bu işlemi yaparken kekiniz fırından yeni çıkmış olmalıdır.
10. Üzerine döktüğünüz sütü çekmesi için keki bir süre soğumaya bırakın. Kekiniz iyice soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.


Afiyet olsun...


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder