30 Mart 2016

DOMATESLİ, ZEYTİNLİ TOST



Kahvaltı yapma alışkanlığınız ister sabahın erken saatinde olsun, ister akşama doğru... Saat kaçta olursa olsun, günün en güzel saati; kahvaltı saatidir bence. Her sabah büyük bir özenle hazırladığım, asla es geçmediğim öğündür kahvaltı… Kahvaltı demek, güne güzel başlamak demektir. Kahvaltı demek, mutluluk demektir.

Domatesli, zeytinli tost, hem hazırlanışının pratik olması, hem de doyurucu olması sebebiyle kahvaltıda sıkça tercih ettiğim, senelerdir de tadından vazgeçemediğim bir tariftir. Malzemelerin bolluğu, tat karmaşasını sevmemden kaynaklanıyor diyebilirim. Ama bu zamana kadar kime yaptıysam, malzemelerin çeşitliliğinden şikayetçi olan olmadı, üstüne bir de bayıla bayıla yediler. Pratik olması açısından tostları genel olarak tost makinesinde hazırlıyorum. Ama tabii ki de evinde tost makinesi olmayanlar için tarif kısmında tavada nasıl hazırlamanız gerektiğini detaylı bir şekilde anlattım. Her ne kadar tavada kızartınca daha lezzetli olsa da, çok yağlı olduğundan dolayı tostları tavada kızartmayı tercih etmiyorum. 

Kahvaltısız evden adımımı atmam diyorsanız, bir yandan da hem pratik hem de lezzetli fikirler arıyorsanız, domatesli, zeytinli tost sizin için güzel bir seçenek olabilir. 

Domatesli Zeytinli Tost (4)
Domatesli Zeytinli Tost (6)
Domatesli Zeytinli Tost (7)

2 adet için...

Malzemeler

Ana Malzemeler:
4 adet tost ekmeği
1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet orta boy domates
5-6 adet siyah zeytin
5-6 adet ceviz
2 yemek kaşığı mısır

Ekmeğin dışına sürülecek karışım için:
½ çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 tatlı kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
1 yemek kaşığı süt

Domatesli Zeytinli Tost (1)

Tarif

1. Öncelikle kaşar peynirini rendeleyin ve tost ekmeğinin dışına süreceğiniz karışım için, yarım çay bardağı kadar ayırıp bir kaseye koyun. 
2. Karışım için ayırdığınız rendelenmiş kaşar peynirinin üzerine, tereyağını ve sütü ilave edip iyice karıştırın. 
3. Tost ekmeklerinin bir yüzüne hazırladığınız karışımı sürün. Bu karışım tost ekmeğinizin daha güzel kızarmasını ve daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
4. Zeytinleri, çekirdeklerini çıkaracak şekilde dilimleyin. Cevizleri iri parçalar halinde kıyın ve domatesi ince ince dilimleyin.
5. Tost ekmeklerinin karışım sürmediğiniz diğer yüzüne önce kaşar peynirini, üzerine domates dilimlerini, zeytini, cevizi ve mısırı ekleyin ve üzerini diğer tost ekmeğiyle, karışım sürülmüş tarafı üstte kalacak şekilde kapatın.
6. Tostları, tost makinesine yerleştirmeden önce tost makinesini ısıtın. Daha sonra tostları yerleştirin ve içerisindeki kaşar peyniri iyice eriyene kadar ısıtın. 

ÖNERİ: Eğer tost makineniz yoksa tostu tavada hazırlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; tostun içine koyacağınız malzemeleri, tost ekmeğini tavada kızarttıktan sonra ilave etmektir. Bu işlem, kaşarın daha rahat bir şekilde erimesini sağlayacaktır.

7. Tostu tavada hazırlamak için tavayı bir süre ısıttıktan sonra üzerine bir parça tereyağı koyun.
8. Tereyağı eridikten sonra tost ekmeğinin önce iç yüzünü sonra dış yüzünü bir süre kızartın. İç yüzünü kızartıp, karışımı sürdüğünüz tarafı kızartmak için çevirdiğinizde tost ekmeğinin üzerine kaşar peynirini önce koyacak şekilde bütün malzemeleri ekleyin. 
9. Bu sırada tavanın bir kısmına bir parça daha tereyağı ekleyip diğer tost ekmeğini yine aynı şekilde kızartın. Daha sonra bu ekmekle malzemelerin üzerini kapatın. 
10. Bir maşa yardımıyla tostu çevirin ve içerisindeki kaşar eriyinceye kadar kızartın. Tost, bol malzemeli olacağı için çevirirken malzemelerin dökülmemesi açısından çift maşa kullanabilirsiniz.
11. Tost makinesiyle ya da tavada kızartarak hazırladığınız tostların kaşarı eriyip, ekmeğin dış yüzü kızardıysa tostlarınız hazır demektir. Afiyetle yiyip, güne harika bir başlangıç yapabilirsiniz.


Afiyet olsun...

Domatesli Zeytinli Tost (3)
Domatesli Zeytinli Tost (5)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder