04 Ocak 2016

SÜTLE YOĞRULMUŞ MISIR EKMEĞİ



Karadenizliyseniz, mısır ekmeği denildiğinde tadından çok anılar gelir aklınıza... Kokusu mutfağınızı doldurduğunda, mis gibi fırınlanmış mısır unu kokusunun yanında anneanne sıcaklığını da hissedersiniz. Daha önce tatmadıysanız bile, tadının sizi çocukluğunuza götüren bir etkisi vardır. Kısacası mısır ekmeği demek, sımsıcak ev demektir. 

Mısır ekmeği, mısır tanelerinin öğütülerek un haline getirilmesiyle yapılan bir ekmek çeşididir. Karadenizlilerin vazgeçilmezi olan ve yemeğin yanında bolca tükettikleri bu ekmek, mısır ununun çinko açısından zengin olmasından dolayı hasarlı hücrelerin iyileşmesine yardımcı olur. Mısır ununun içerdiği A vitamini ve lifler, göz sağlığının korunmasını sağlar. Mısır ekmeğinin barındırdığı mısır yağı ise kolesterol seviyesinin normal seviyede kalmasına yardımcı olduğu için sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bu kadar faydasına rağmen mısır, içerdiği şeker sebebiyle diyabet hastalarının kontrollü bir şekilde tüketmesi gereken bir tahıl ürünüdür. Bu sebeple diyabet hastalarının, mısırın içindeki şekeri göz önünde bulundurarak mısır ekmeğini çok sık yememelerini tavsiye ederim.

Mısır ekmeğinin bir diğer özelliği de çölyak hastaları tarafından tüketilebilir olmasıdır. Gluten enteropatisi de denilen bu hastalığa sahip kişiler, hastalıkları sebebiyle buğday, arpa ve çavdar ürünlerinden elde edilen yiyecekleri tüketemezler. Dolayısıyla mısır ekmeği bu durumda çölyak hastalarının gönül rahatlığıyla tüketebildiği bir ekmek görevi görmektedir.




Mısır ekmeği yüzyıllardır çeşitli ülkelerde bolca tüketilen bir ekmek türüdür ve tarif açısından çeşitliliğe sahiptir. Mısır ekmeğini kimileri pasta, kek olarak, kimileri ekmek olarak tüketir. Tarif araştırması yaptığınızda, kaymaktan kabartma tozuna, yoğurttan şekere kadar malzeme farklılığı görürsünüz. Annemin yaptığına göre, memleketi Giresun’un mısır ekmeği tarifi oldukça basittir. Mısır unu, su ve tuz üçlüsünün yoğrulması sonucu köylerde odun ateşindeki sac üzerinde hazırlanır bu lezzetli ekmek.. Bizim tam anlamıyla ekmek niyetine tükettiğimiz mısır ekmeği; diğer tariflerde görülen kabarık ve kalın görüntülerinin aksine, oldukça ince ve lifli bir görüntüye sahiptir. Kimi zaman sadece suyla yoğurduğumuz mısır ekmeği tarifinde yaptığımız tek değişiklik; tat vermesi açısından, su yerine süt koymamız olur. Karadeniz yemeklerinin yanına oldukça yakışan bu nefis ekmek, süt ve yoğurtla muhteşem ikili oluşturur. Ilık sütün içine ince ince doğradınız mısır ekmeği sabah kahvaltıları için oldukça doyurucu ve lezzetli bir besin kaynağıdır. 

Şehir merkezindeki pastanelerden ya da fırınlardan alıp yediğiniz mısır ekmeği, kek mantığıyla yapıldığı için orijinaline göre oldukça farklı bir tada sahiptir. Daha önce Karadeniz’e gidip mısır ekmeği yeme şansınız olmadıysa, tattığınız tek mısır ekmeği pastaneden aldığınız ya da tarifini bulup kek gibi yaptığınız mısır ekmeğiyse, bu tarifi kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Eminim, tarifinin basitliğiyle, mutfağınızı dolduran mısır unu kokusuyla ve mis gibi tadıyla vazgeçilmeziniz olacaktır.

Mısır Ekmegi (Cornbread)6-1


4 kişi için...

Malzemeler
2 su bardağı fırınlanmış mısır unu
1 su bardağı normal mısır unu
2,5 su bardağı ılık süt
1,5 çay kaşığı tuz
6 çorba kaşığı zeytinyağı (Tavayı kızdırmak için)

NOT: Mısır unu; normal mısır unu ve fırınlanmış mısır unu olarak ayrılır. Tarifte ikisini karıştırarak kullanırsanız mısır ekmeğiniz daha lezzetli olacaktır. Fırınlanmış mısır ununu ve normal mısır ununu Karadeniz ürünleri satan yöresel marketlerden temin edebilirsiniz.



Tarif

1. Öncelikle sütünüzü ocakta bir süre ılıtın. 
2. Mısır unlarını ve tuzu derin bir kaseye döküp, iyice karıştırın. 
3. Malzemelerin iyice karıştığına emin olduktan sonra ortasını açarak bir miktar ısıttığınız sütü karışıma yavaş yavaş ekleyin ve hamuru yoğurmaya başlayın.
4. Hamuru yoğururken kıvam alması için sütü yavaş yavaş üç seferde dökebilirsiniz. Hamuru, içinde pürüzlük olmamasına dikkat ederek, kek hamurundan daha kıvamlı hale gelene kadar yoğurun.
5. İyice yoğurduğunuz hamurun üstünü bir örtüyle kapatın ve 15-20 dakika dinlenmeye bırakın. 
6. Hamurunuzu dinlendirdikten sonra, tavayı kızdırmak için, tavaya 3 çorba kaşığı zeytinyağı dökün ve yağı bir süre kızdırın. Zeytinyağı yerine isteğe bağlı olarak tereyağı da kullanabilirsiniz. 
7. Kızdırdığınız yağın üzerine hamuru koyun ve hamuru tavaya, ince bir hale gelene kadar yayın. 

İPUCU: Hamurun elinize yapışmaması ve tavaya düzgün yayılabilmesi için, hamuru yaymadan önce elinizi ıslatabilirsiniz.

8. Hamurun arka tarafı kızarana kadar ocakta bekletin. Bir kapak yardımıyla ters çevirerek hamurun kızarıp kızarmadığını kontrol edebilirsiniz. 
9. Hamurun arka tarafı kızarınca bir kapak ya da tepsi yardımıyla ters çevirin. Ters çevirdiğiniz hamuru tavaya yerleştiremeden önce 3 çorba kaşığı zeytinyağını tavaya tekrar dökmelisiniz. 
10. Hamurunuzun diğer tarafı da kızardığı zaman, mısır ekmeğiniz hazır demektir, servis tabağına alabilirsiniz.
11. Mısır ekmeğinizi dilerseniz yemeklerin yanında tek olarak, dilerseniz ince parçalara ayırıp yoğurtla karıştırarak, dilerseniz de yine ince parçalara ayırıp, bir miktar şeker ilave edilmiş ısıtılmış sütle karıştırarak yiyebilirsiniz. 


Mısır ekmeğinin yapımında emek harcayan anneme ve teyzeme sonsuz teşekkürler!
Afiyet olsun...


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder