22 Aralık 2015

YILBAŞINA ÖZEL, SICAK ŞARAP



Soğuk kış günlerinin olmazsa olmazı, içinizi ve kalbinizi ısıtan sımsıcak bir içki; Sıcak Şarap! Işıldayan yılbaşı süslerine ve bembeyaz kara en çok yakışan içkidir sıcak şarap... Mutluluk kaynağıdır, üşümeyi sevme sebebidir, kış mevsimini özletendir... Yılbaşı gecesi için ikram edilecek içeceklerin listesini oluşturmaya başladıysanız, listeye sıcak şarabı da mutlaka eklemelisiniz. Yılbaşı gecesi için hazırlayacağınız bu büyülü içecek evinizin her köşesini dolduran baharat ve meyve kokularıyla bile sizi sarhoş etmeyi başaracaktır.

Kış mevsiminin fazlasıyla soğuk geçtiği ülkelerde bolca tüketilen sıcak şarabın ana malzemeleri; şarap ve tarçın çubuklarıdır. Bu iki malzeme haricinde tarife ekleyeceğiniz her bir meyve ve baharat, tamamen sizin zevkinize kalmıştır. Kan şekerini kontrol altına alan, soğuk algınlığını önleyen ve sindirim sistemini düzenleyen tarçını, bu içkide bolca kullanabilirsiniz. Zencefil, karanfil, anason ve karabiber de sıcak şarap tariflerinde sıkça kullanılan baharatlardandır. Soğuk algınlığının sebep olduğu hastalıklara karşı, özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilen bu baharatlar, sıcak şarapla birlikte tam bir şifa kaynağıdır.



Avrupa’da geleneksel Noel içkisi olarak tüketilen sıcak şarap, her ülkede farklı isim ve tarifle bilinir. 17. Yüzyılda, İngilizlerin “Grog” adı verilen içkiyi soğuk hava şartlarından dolayı ısıtarak içmesi, günümüzdeki sıcak şarap tarifinin şekillenmesini sağlamıştır. Daha sonraları İskandinavlar bu içkiye; votka, şarap, tarçın, karanfil, zencefil, kakule, şeker ve portakal ekleyerek tarif değişikliği yapmışlar ve “Glögg” adını vermişlerdir. Almanya’da “Glühwein”, Fransa’da “Vin Chaud”, İtalya’da ise “Vin Brulé” ismiyle bilinen sıcak şarap, her ülkede farklı malzemelerle hazırlandığı için fazlasıyla geniş bir tat çeşitliliğine sahiptir.

Sıcak şarabın hazırlık süreci oldukça basit ve keyiflidir. Büyük parçalar halinde, gelişigüzel kestiğiniz meyveleri tencerenin içine atıp kaynattığınız için çok zahmet gerektirmez. Ayrıca kendi zevkinize göre eklediğiniz baharatlar sayesinde damak tadınıza uygun bir tarif hazırlayabilirsiniz. Sıcak şarabın görüntüsünün bozulmaması ve kolay içilebilmesi açısından baharatlar toz olarak kullanılmamalıdır. Sıcak şarap hakkında bilinen en yaygın yanlış bilgi ise, şarabın kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kesinlikle ateşle temas etmemesi gereken şarap, alkolünün uçmaması için kaynatılmamalıdır. Bu sebeple, kaynatılan malzemelerin içine döküldükten sonra o malzemelerin sıcaklığıyla ısınmaya bırakılır. Sıcak şarabı, bu tarz püf noktaları dikkate alarak hazırlarsanız, sizin için vazgeçilmez bir kış içkisi olacağına emin olabilirsiniz.

Yılbaşına günler kalmışken meyvelerinizi, baharatlarınızı ve şarabınızı hazır edin. Sevdiklerinize ikram etmek için sıcak şarabınızı en güzel şekilde süsleyin ve etrafa yayılan baharat ve meyve aromasıyla yeni yılı karşılayın.




3 litre için...

Malzemeler

2 litre sek kırmızı şarap
1 litre vişne suyu
½ su bardağı bal
2 adet portakal
2 adet elma
1 adet ayva
1 adet narın içi
1 adet limonun kabuğu
20 adet karabiber
15 adet karanfil
15 adet kabuk tarçın
1 adet kakule
Yıldız anasonun 2 adet tohumu
1 tatlı kaşığı rendelenmiş kök zencefil

NOT: Sıcak şarap tarifi için çok kaliteli, yıllanmış şarap kullanmanıza gerek yoktur. Kullanacağınız şarap orta kalitede olabilir.



Tarif

1. Portakalları, elmaları ve ayvayı kabuklarıyla birlikte, orta büyüklükte kesin. Narın içini, limon kabuğunu ve kestiğiniz meyveleri derin bir tencereye koyun. Tarifimiz 3 litre olacağı için tencere seçiminizi ona göre yapmalısınız.
2. Kakulenin tohumlarını çıkardıktan sonra, karabiberleri, karanfilleri, tarçınları, anasonu ve 1 tatlı kaşığı kök zencefil rendesini tencerenin içine ilave edin.
3. Vişne suyunun tamamını bir sürahiye alarak, içine balı ekleyin ve iyice karıştırın. Daha sonra ballı vişne suyunu tenceredeki diğer malzemelerin üzerine dökün ve bir kaşık yardımıyla bütün malzemeleri karıştırın.
4. Tencereyi ocağa koyup kapağını kapatın ve vişne suyuyla karıştırdığınız meyve ve baharatları 30 dakika boyunca kaynatın. 
5. 30 dakika sonunda tencereyi ocaktan alın ve şarabı, kaynamış olan malzemeyle hemen temas ettirmemek için 5-10 dakika soğumaya bırakın. 
6. Daha sonra vişne suyuyla kaynattığınız malzemelerin üzerine 2 litre şarabı ilave edin ve iyice karıştırın. Malzemelerin kokusunun ve tadının şaraba geçmesi için, hazırladığınız karışımı, tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde 15 dakika dinlenmeye bırakın.
7. 15 dakika sonunda bir süzgeç yardımıyla bütün meyveleri ve baharatları süzün.

İPUCU: Malzemeleri süzdükten sonra isteğe bağlı olarak, 2-3 kabuk tarçını, 1-2 adet karanfili ve birkaç meyveyi tat vermesi açısından tencerenin içinde bırakabilirsiniz.

8. Hazır olan sıcak şarabınızı bir bardağa ya da kupaya koyarak servis edebilir, içine 1 adet kabuk tarçın ve 1 dilim portakal ekleyebilirsiniz.


Yeni yılın herkese mutluluk getirmesi dileğiyle…
Afiyet olsun...


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder