17 Ocak 2016

HAVUÇLU CEVİZLİ KEK



Kış aylarında bıkmadan usanmadan yapılan tatlıların başında havuçlu cevizli kek gelir. İçinde elma rendesi de oldu mu tadından yenmez. Tarçın, kendisine en çok yakışandır ama kimileri için olsa da olur, olmasa da olur gözüyle bakılır. Kahveyle birlikte, karlı havalara en çok uyum sağlayan kektir.
 
İsviçre’de “Rübelitorte” diye adlandırılan ve genellikle üzeri peynir kremasıyla süslenen havuçlu kek, çocukların doğum günü kutlamaları için İsviçreliler tarafından yaygın olarak tercih edilir. Bilinen en eski tarifi 1892 yılına dayanmaktadır. Amerika’da ve İngiltere’de en çok sevilen ve tüketilen keklerin başında gelir. İkinci Dünya Savaşı zamanında lüks gıdalara kısıtlama getirilmesinden dolayı, keke tat vermesi ve yumuşatması açısından, bol miktarda havuç kullanılmıştır. İngiltere’de, havucun besleyici özelliğinden dolayı hükümetin havuçlu tarifler dağıtması sırasında popülerliğini kazanan havuçlu kek, günümüzde de hala aynı popülerliği sürdürmektedir.

HavucluKek1

Kekin ana malzemeleri olan havuç ve cevizin faydaları oldukça fazladır. Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir sebze olan havucun, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Bunun yanı sıra, bilinen en zengin A vitamini kaynaklarından biri olan bu sebzenin en önemli faydası ise kalp ve damar sağlığını korumasıdır. Görmeyi artırdığına dair yeterince araştırma yapılmamış olsa da havuç, en yaygın olarak bu özelliğiyle bilinir. Havuç gibi ceviz de kalbe iyi gelen yiyeceklerdendir. İçerdiği B-6 vitamini, manganez ve omega-3 yağ asitleri sayesinde zihinsel fonksiyonların işlevselliğini artıran cevizin, hafızayı güçlendirici ve stresi azaltıcı etkisi vardır. Ayrıca cildi besler, kötü kolesterol oranını düşürür ve kalp hastalığı riskini azaltır. 

Havaların ısınmasına daha varken, beyaz kar taneleri de etrafı süslüyorken; kendinize bir kahve hazırlayın ve bu mevsime en çok yakışan kekle kendinizi sevindirin. Çünkü bazı yiyecekler, içinde bulunduğunuz anı sevme sebebinizdir.

HavucluKek3
HavucluKek5

8-10 kişi için...

Malzemeler

1 su bardağı havuç rendesi
1,5 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 adet kırmızı elmanın rendesi
2 tatlı kaşığı tarçın
¾ su bardağı esmer şeker
3 adet yumurta
1 paket kabartma tozu (10 gram)
1 adet vanilya çubuğu (ya da 1 paket vanilya)
1 su bardağı süt
1 su bardağı zeytinyağı
3 su bardağı un

NOT: Videodaki tarif, yarım ölçüde yapılmıştır. Tarifi yarım ölçü yapmak isterseniz; 2 adet yumurta kullanın. Kabartma tozuyla, vanilya çubuğu sabit ölçüde kalacak şekilde, diğer ölçüleri yarıya indirebilirsiniz.

HavucluKek2

Tarif

1. Havuçların ve elmanın kabuğunu soyduktan sonra rendeleyin.
2. Yumurtaları derin bir kaseye kırın ve elektrikli mikser yardımıyla bir süre çırpın. İçerisine şekeri ilave ettikten sonra kıvamlı bir hal alana kadar çırpmaya devam edin.
3. Daha sonra karışıma, unu, kabartma tozunu, tarçını, elma ve havuç rendesini ilave ederek bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın. 
4. Hamur harcına sütü ve yağı da ilave ettikten sonra karıştırmaya devam edin.
5. Vanilya çubuğunun içindeki özütü bir bıçak yardımıyla çıkarın ve iri çekilmiş cevizlerle birlikte hamur harcına katın.
6. Hamur harcını iyice karıştırdıktan sonra yağlayıp unladığınız kek kalıbına karışımı dökün.
7. Kek kalıbınızı önceden ısıtılmış fırına yerleştirin ve 160°C’de 30 dakika pişirin.

İPUCU: Kekin kabarıklığının sönmemesi açısından ilk 20 dakika fırının kapağını açmayın. 

8. 30 dakika sonunda bir bıçak yardımıyla kekin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer batırdığınız bıçakta hamur kalmıyorsa kekiniz pişmiş demektir.
9. Havuçlu cevizli kekinizi bir süre soğuttuktan sonra, dilerseniz üzerine bir miktar tarçın serpiştirip servis edebilirsiniz.


Afiyet olsun...

HavucluKek4

2 yorum :

  1. Bence sadece kışın değil, yazın da buzdolabından çıkarıp serin serin yemek, yanında da portakal suyu veya limonatayla, mis gibi oluyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havuç kış sebzesi olduğu için ve ben de genelde sebzeleri mevsiminde tüketmeye özen gösterdiğim için havuçlu keki kış mevsimiyle bağdaştırmışımdır :) Ama yine de yaz kış favori kek olması güzel :)

      Sil