10 Aralık 2015

ASLI’NIN YILBAŞINA ÖZEL, TARÇINLI VE BADEMLİ YILDIZ KURABİYELERİ



Aralık ayının gelişiyle yılbaşı hazırlıkları da hafiften başlamışken, mutfaktan yayılan tarçın ve zencefil kokularıyla sizi başbaşa bırakmak istiyorum. Süslenen çam ağaçları eşliğinde yılbaşı planları da şekillenmeye başladı. Ben de aralık ayına özel olarak, bu heyecana uygun bir tarif yayınlamak istedim ve düşündüm ki; yılbaşı heyecanınıza insanları da ortak etmenin yolu, Aslı’nın yılbaşına özel, tarçınlı ve bademli yıldız kurabiyelerinden geçer. Özetle, bu kurabiyeler hem sizi hem etrafınızdakileri mutlu etmeye yeter de artar.

Tarifin uyarlayıcısı olan ablam, yılbaşının büyüsüne oldukça inanan insanlardandır. Yeni yıla yaklaşırken iş yerinde kimseye aldırmadan süslediği masası, evinin her köşesini doldurduğu rengarenk mumları, süslemeleri, on iki ay boyunca kaldırmadığı yılbaşı ağacı ve yılbaşı tarifleri bunun en büyük kanıtıdır. Kendisine özel bu yılbaşı kurabiyesi de, onun bu ruhunu yansıtır.



Aslında bir Alman tarifi olan ama ablamla özdeşleşmiş bu tarif, bizim aile için artık, aralık ayı aktivitesi haline gelip, yılbaşı ritüeline dönüştü diyebilirim. Yeni yıla yaklaştığımız vakitlerde bütün ailenin yardımıyla yapılan yıldız kurabiyeler doldurur mutfağı… Ablam her sene bu minik lezzetlerden yüzlerce yapıp, etrafındaki insanlara dağıtır. Akrabalara ayrı, arkadaşlara ayrı tepsi hazırlayıp, kutu kutu yollar bütün tanıdıklara. Kısacası aralık ayının gelmesiyle birlikte, herkes büyük bir heyecanla Aslı’nın yılbaşına özel kurabiyelerini bekler. 

Yıldız kurabiyeler, kurabiye kısmı un yerine bademden oluşan, üzeri bezeyle kaplı, bağımlılık yapıcı özelliğiyle yedikçe yemek isteyeceğiniz, yılbaşı ruhuna oldukça yakışan bir kurabiyedir. İçine katacağınız tarçın ve zencefil, kurabiyeleriniz için aromatik bir tat sağlayacaktır. Hatta kolay bir şekilde temin etme şansınız varsa; tarifin içine isteğe bağlı olarak Kirschwasser katarak bu aromatik tadı daha da güçlendirebilirsiniz. Almanlara ait ve tatlılarında da sıkça kullandıkları, bir çeşit kiraz brendisi olan Kirschwasser, bu kurabiyeler için güzel bir seçenek olup, kurabiyelerin tadını daha da etkileyici hale getirmektedir.



Bu kurabiyelerin yapılışı normal kurabiyelere göre biraz zordur, emek ister ama tadı ve görünüşü harcanan emeğe değer. Zor olan kısmı, üzerindeki kaplamayı büyük bir özenle bütün kurabiyelere teker teker yaptığınız kısımdır. Hele arkadaşlarınıza dağıtmayı düşünüyorsanız, tepsilerce yaptığınız kurabiyelerin yapımı saatlerinizi alabilir. Ama emin olun, kurabiyeleri verdiğiniz kişiler tadına baktıktan sonra biraz daha kurabiye için can atacaklar. Bu da sizi oldukça mutlu edecektir.

Siz de yılbaşı büyüsüne inanlardansanız ve yılbaşı ruhunu yaşatmak istiyorsanız; yeni yıla da yaklaşmışken kendinizi ve sevdiklerinizi bu özel kurabiyelerle sevindirebilirsiniz.



40-50 adet için...

Malzemeler

250 gram badem unu
3 adet yumurta akı
225 gram pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tarçın 
1 çay kaşığı zencefil
1 tatlı kaşığı limon suyu
3-4 adet karanfil
½ yemek kaşığı Kirschwasser (isteğe bağlı)

NOT: İki kat ölçüyle daha fazla kurabiye yapmak isterseniz; yumurta akı için 6 adet yerine 5 adet yumurta akı kullanmalısınız.

Tarif

1. Öncelikle karanfillerin kokusunun ve tadının çıkması için 1 tatlı kaşığı limon suyunun içine karanfilleri atıp bir süre bekletelim. Beklettiğiniz karanfilleri 5-10 dakika sonra limon suyunun içinden çıkarabilirsiniz.
2. Pudra şekerini ve yumurta aklarını derin bir kaseye alıp, elektrikli mikser yardımıyla kar beyaz olana kadar çırpın.
3. Çırpma işlemini bitirdikten sonra, kar beyaz olan karışımdan kurabiyelerin üstünü süslemeniz için 1 fincan ayırın ve donması için buzdolabına koyun. Karışımın geri kalan kısmını kurabiyenin hamurunda kullanacaksınız.
4. Badem unu, tarçın, zencefil, limon suyu ve isteğe bağlı olan Kirschwasser’i derin bir kaseye alarak bir kaşık ya da el mikseri yardımıyla karıştırın. Üzerine, hazırladığınız pudra şekeri ve yumurta akı karışımından dökün.

İPUCU: Hazırladığınız karışımı diğer malzemelerin üzerine, hamur kıvamını buluncaya kadar 3-4 seferde dökmelisiniz ve karıştırmaya devam etmelisiniz. Kar beyaz karışım ve diğer malzemeler birbirine iyice karışınca hamuru elinizle yoğurun. 

5. İyice yoğurduğunuz hamuru 1 cm kalınlığında açın.

İPUCU: Kurabiye hamuru sırf bademden oluştuğu için yapışkan bir kıvamda olacaktır. Hamurunuzun merdaneye yapışmaması için; hamuru, altına ve üstüne yerleştirdiğiniz yağlı kağıtların arasında açmalısınız. 

6. Açtığınız hamura küçük yıldız kalıbıyla şekil verdikten sonra, tepsiye yerleştirdiğiniz yağlı kağıtların üzerine sırayla dizin. 

İPUCU: Yapışkan kıvamlı hamurunuzun yıldız kalıbına yapışmaması için; kalıbı, hamurun üstüne koymadan önce una batırmalısınız. Bu sayede, şekil verdiğiniz hamur kolay bir şekilde kalıptan ayrılacaktır. 

7. Kurabiyelerin üzerini süslemek için, buzdolabında beklettiğiniz beze karışımını dolaptan çıkarın.
8. Yağlı kağıda yerleştirdiğiniz hamurların üzerine, dışarı taşmayacak şekilde bir çay kaşığı kadar beze karışımından koyun ve ince bir çubuk yardımıyla hamurun üzerini kaplayın. Bu işlemi yaparken koyduğunuz beze karışımının hamurun dışına taşmamasına özen gösterin. 
9. Aynı işlemi şekil verdiğiniz bütün hamurlara yaptıktan sonra, tepsiyi önceden ısıtılmış fırına yerleştirin ve 220°C’de 5-7 dakika pişirin. Üstündeki beyaz bezenin yanmaması için 5 dakikadan sonra kurabiyeleri kontrol etmelisiniz.
10. Kurabiyeleriniz piştikten sonra fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bu minik lezzetleri sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. 


Kurabiyelerin yapımında emek harcayan ablam Aslı’ya çok teşekkürler!
Afiyet olsun...

2 yorum :

  1. Denedim tarifi, muhteşem oldu. Kıvamı acıbadem kurabiyesi gibi oldu. Ayrıca belirtmeden geçemeyeceğim, zencefil kurabiyeye bu kadar mı yakışır, bayıldım tadına (: bence üşenmeyip herkes yapsın. Diğer tarifleri de deneyeceğim en kısa zamanda. Teşekkürler sevgili Pınar Köksal & Aslı Köksal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim! Evet, kıvamı acıbadem kurabiyesinin kıvamına oldukça yakın. Beğenmene çok sevindim <3

      Sil